Potilasta tiedetään:

Kasvin nimi (yleisnimi tai tieteellinen nimi):

Tuntematon kasvi potilas

Kuinka kauan kasvi on ollut hoidossasi?:

1-6 kk

Kuvaile ongelmaa ja milloin se alkoi:

Tämä tuntematon kasvipotilas tuntuu kuivahtavan käsiin. Lajia en tiedä, neidonkenkää veikkaisin joten ajattelin että alta kastelu on oikea tapa, no eihän se sieltä juo. Nyt olen yrittänyt pinta sumutella mutta ei vaikutusta

Milloin kastelet?: Säännollisesti, esim. joka keskiviikko

Miten kastelet?: Kastelen aluslautasen kautta

Seuraavaksi tiedustelen valosta. Missä kaupungissa asut?: Tampere. Kasvi saa tällä hetkellä todella vähän valoa kun ei aurinko halua paistaa. Kesällä kyllä valoa tulee paljon

Kuinka moneksi tunniksi auringon valo osuu suoraan kasvin lehdille pilvettömänä päivänä?: 0 (kasvi saa ainoastaan hajavaloa, aurinko ei osu siihen lainkaan)

Onko kasvilla kasvivaloa?: Ei oo

Käytätkö lannoitetta tai muita ravinteita?: En

Oleko istuttanut kasvin uudelleen? Mitä kasvualustaa käytät?: Itse en ole tehnyt alustalle mitään. Hän tuli tuollaisena

Ulla vastaa:

Kiitos yhteydenotosta ja lähettämistäsi tiedoista ja kuvista! Vielä ei ole liian myöhäistä pelastaa vihreää ystävääsi.

Omistamasi kasvi on venuksenkenkä (Paphiopedilum) ja kuuluu kämmekkäkasvien sukuun. Se on melko yleinen ja helppohoitoinen orkidea. Venuksenkengille on tyypillistä kellastuttaa lehtiään kukinnan jälkeen, mutta kasviasi vaivaavat nyt sekä valon puute, että alikastelu.

Venuksenkenkä on Aasiasta kotoisin oleva maaorkidea ja viihtyy runsaassa hajavalossa, lämpimässä ja vedottomassa paikassa. Suomessa talvisin on valotunteja on niukasti tarjolla, mutta onneksi nyt mennään kohti kevättä. Siitä huolimatta sää on usein sumuinen tai aurinko jää pilvipeitteen taakse, joten on entistä tärkeämpää tarjota orkideallesi niin paljon hajavaloa kuin mahdollista. Nosta siis kaihtimet kokonaan ylös aina valoisaan aikaan.

Kirjavalehtiset venuksenkengät on syytä suojata kokopäiväseltä paahteelta, vaarana on lehtien haalistuminen. Mutta ellei kasvisi ole eteläikkunan edessä uskon sen olevan turvassa. Nyt tärkeintä on saada sille paljon elinvoimaa auringon säteilyn muodossa.

Venuksenkengät nautivat lämmöstä ja korkeasta ilmankosteusprosentista, kesällä niitä on luonnostaan, mutta talven ajaksi voi olla hyvä idea sijoittaa orkidea lasikuvun alle, tai minikasvihuonesseen, sumuttelusta sen sijaan ei ole hyötyä. Talvella se varmasti nauttisi lisävalosta.

Kasvisi tuntuu kärsivän myös kroonisesta alikastelusta, sillä olet seurannut virheellistä hoito-ohjetta. Orkideat kuuluu kastella niin, että upotat koko ruukun veteen noin puoleksi tunniksi niin, että juuristo kastuu ja kasvualustana käytetty kaarna imee itseensä kosteutta.

Seuraavien päivien ajan kaarna luovuttaa hiljalleen kosteuden juurien käyttöön kunnes tulee seuraavan kastelun aika. Kesällä kasvualusta tulee pitää tasaisen kosteana, ei kuitenkaan märkänä; talvella se saa kuivua lähes kokonaan ennen seuraavaa kastelua. Jos haluat oppia lisää siitä, mitkät tekijät vaikuttavat kastelun tiheyteen, suosittelen käymään minikurssin “Biofilian kastelukoulu”, saat sen ilmaiseksi käyttöön liittymällä kuukausikirjeen tilaajaksi.

Koska juuripaakun kuivuus on jatkunut pitkään, todennäköisesti osa juurista on pääsyt kuihtumaan kokonaan ja kun aloitat säännöllisen uppokastelun on vaarana, että kuollut kudos lähtee mätänemään kasvualustan sekaan. Suosittelen siis ottamaan kasvin irti kasvualustasta, ensimmäisen uppokastelun jälkeisenä päivänä ja poistamaan kaikki kuivahtaneet ja kuihtuneet juuret puhtaalla terävällä veitsellä, tai saksilla. Sitten voit istuttaa sen uudelleen samaan karnaan, joka mun silmään vaikuttaa vielä ehyeltä ja hyvälaatuiselta.

Keväästä syksyyn voit tarjota venuksenkengällesi orkideoille tarkoitettua lannoitetta.

Toivotan sinulle ja venuksenkengällesi kukoistavaa kasvukautta!

💚 t. Ulla